Voorstelling Tamil Solidariteit. Feiten en weetjes over Tamils

Geplaatst: januari 1, 2015 in Uncategorized

Sri_Lanka_-_Ethnicity_2012Sri Lanka ligt net onder India en kent een tropisch klimaat. Het land telt 20,26 miljoen inwoners waarvan 75% Singalezen, 11,2% Sri Lankese Tamils, 9,2% moslims en 4,2% Indische Tamils. Honderd jaar geleden was de verhouding 65% Singalezen en 26% Tamils.

De Singalese meerderheid is Boeddhistisch. De Tamils zijn voornamelijk hindoes, maar er zijn ook aanzienlijke groepen christenen. De groep Indische Tamils heeft betrekking op plantage-arbeiders die vooral in de theeplantages in de bergen in het centrum van Sri Lanka actief zijn. Ze werden door de Britse kolonisatoren naar Sri Lanka gebracht vanuit de Indische provincie Tamil Nadu om tegen erg slechte voorwaarden in moeilijke omstandigheden te werken. Pas tegen rond 1990 hadden de meesten burgerrechten in Sri Lanka. De moslims spreken voornamelijk Tamil.

De Tamilbevolking woont voornamelijk in het noorden en het oosten van het land. De hoofdstad Colombo (650.000 inwoners) is gemengd met 40% Singalezen, 30% Tamils en 25% moslims.

Sri Lanka werd bezet door kolonisatoren uit Portugal, Nederland en Groot-Brittannië. Pas in 1815 was het volledige eiland in handen van de kolonisatoren, tegen dan de Britten. In 1948 werd Ceylon/Sri Lanka onafhankelijk.

Onder invloed van een sterke linkerzijde kende het land na de onafhankelijkheid een sterke scholing en goede levensstandaard met een reputatie inzake onderwijs en gezondheidszorg. Het analfabetisme is beperkt tot minder dan 2-3% van de bevolking.

De belangrijkste economische sectoren zijn het toerisme, theeproductie, textiel en landbouw.

De tegenstellingen tussen Singalezen en Tamils werden sterk in de hand gewerkt door de Britse kolonisatoren en werden nadien door het establishment gebruikt om het eigen sociale falen te verbergen. Vanaf begin jaren 1980 was er een openlijke burgeroorlog die in 2009 eindigde met een bloedbad waarin tienduizenden burgers het leven lieten.

Over de wereld zijn er naar schatting 77 miljoen Tamils. Ze wonen onder meer in de Indische deelstaat Tamil Nadu, Sri Lanka, Maleisië, Singapore en een groot aantal vluchtelingen in West-Europa, Afrika en Noord-Amerika. In ons land zijn er enkele duizenden Tamils die vooral in Antwerpen wonen.

Plaats een reactie